Безкоштовно по Україні

ru|ua
0 800 3300 88

(Безкоштовно по Україні)

Замовити дзвінок
БЛОГ

Чому не цвіте амариліс?

Дата: 08.08.2022Переглядів: 5216Коментарі: 0
Чому не цвіте амариліс?

Амариліс - витончена екзотична квітка, яка ефектно виглядає в букетах (див. каталог квітів в Украфлора), але ще прекрасніше виглядає у вазоні, природно обрамлений листям. Особливо цінується амариліс тим, що цвітіння його припадає на ті періоди, коли більшість домашніх рослин не цвіте, а саме, на кінець зими та ранню весну, а також на глибоку осінь/ранню зиму, причому цвітіння може наступати двічі на рік. Однак серед квітникарів-початківців рослина має репутацію примхливого, оскільки часто випускає мало бутонів, або слабкі бутони, а то й зовсім відмовляється цвісти. Чому це відбувається і як уникнути таких проблем, розповімо в цій статті.

Можливі причини невдачі

1.      Посадковий матеріал (цибулина) може бути:   

  • спочатку уражена грибком або травмована неакуратним поводженням;
  • дрібна, слабка;
  • надто юна чи надто стара;
  • виснажена невчасним відділенням дочірніх цибулин (діток);
  • перенесла заморозку.

2.      Занадто тісний або занадто просторий горщик, неправильна форма горщика.

3.      Надмірне заглиблення цибулини під час посадки.

4.      Зайве щільний, важкий ґрунт.

5.      «Худий» ґрунт, брак поживних речовин.

6.      Неправильно обране місце для розміщення амариліс (недостатня освітленість, температурно-вологісні показники).

7.      Неправильно організований полив.

8.      Недотримання режиму відновлення або повна його відсутність

Очевидно, всіх цих неприємностей можна легко уникнути, якщо дотримуватися правил і забезпечити амариллісу належний догляд.

Від цибулини до квітки. Вирощуємо за всіма правилами

Посадка

Цибулинки для посадки повинні бути міцні, гладкі, з неушкодженою шкіркою і невеликими пружними корінцями.

  1. Для дезінфекції поміщаємо їх у слабкий розчин марганцівки на 30 хвилин, а потім промокуємо і підсушуємо на серветці.
  2. Горщик вибираємо високий і вузький, щоб між цибулею та стінкою вміщувалися два пальці. Він повинен бути досить важким, щоб рослина, що виросла, його не перекинула.
  3. На дно укладаємо дренаж (галька, гравій, керамзит, бита неглазурована кераміка).
  4. До половини або на 2/3 наповнюємо горщик субстратом для цибулинних, або самостійно приготовленою та продезінфікованою сумішшю (1 частина дернового ґрунту + 1 частина перегною + 2 частини піску) і поміщаємо цибулинку, присипавши її землею лише до половини.
  5. Акуратно ущільнюємо грунт і присипаємо його, наприклад, залишком дренажу або мульчею.

Вибираємо відповідне місце

Амариліс віддає перевагу яскравому розсіяному світлу і довгому світловому дню (до 16 годин), тому ідеальним буде місце на вікні, що виходить на південний схід або південний захід. На південній стороні можливий стрес та опіки, а на північній він просто відмовиться цвісти. Температура у приміщенні має бути в межах +18…+25 °С.

Розвиток та цвітіння

Через деякий час цибулина випускає квітконоси - від одного до трьох, причому першу стрілку краще зрізати, що змусить рослину цвісти інтенсивніше. Зрізаний квітконос можна помістити у вазу, де він продовжить цвітіння.

Коли висота стрілок досягне 10 см, слід починати полив, поступово збільшуючи його інтенсивність, до цього ґрунт рекомендується лише злегка обприскувати. Приблизно через 2 місяці, коли висота квітконосів досягне 40-60 см, з'являться перші бутони. Як тільки перша квітка розпуститься, амариліс потрібно переставити у прохолодне місце. Цвітіння триватиме 20-30 днів.

Догляд за квітучою рослиною

 

Полив

Починається з невеликих порцій і зі зростанням надземної частини кількість вологи і частота збільшується. Індикатор – поверхня ґрунту, який повинен трохи підсихати до наступного поливу. Поливати слід від стінок горщика, щоб волога не потрапляла на цибулину, оскільки це може спричинити її підгниття. Бутони слід трохи обприскувати з пульверизатора. Коли листя відцвілого амариллісу підсихає, поливи припиняються.

Підкормка

Починається одночасно з поливом, вносяться добрива раз на 10 днів. Краще скористатися спеціальними сумішами для цибулинних рослин. Після закінчення цвітіння підгодівлі припиняються.

Період відновлення

Забезпечення спокою – неодмінна умова цвітіння амариллісу наступного сезону. Для цього потрібно дочекатися повного висихання надземної частини, а потім зрізати її, після чого переставити горщик в затемнене сухе прохолодне місце (t +10 ... +14 ° С). Відтягуючи або прискорюючи період спокою, можна змусити амариліс цвісти практично будь-коли, і не один, а двічі на рік.

Як бачите, якщо робити все за алгоритмом, запропонованим фахівцями Ukraflora, Ваш амариліс завжди матиме гідний вигляд та розкішне цвітіння.

Коментарі

Написати коментар


control call
Зберегти список переглянутих товарів
control call
Написати до відділу контролю сервісу
control call
Заявка на ландшафтний благоустрій.
Вид робіт:
control call
Товару немає в наявності, проте ви маєте можливість додати його
до списку очікування.
Як тільки товар з`явиться у продажу, на вашу почтову скриньку надійде повідомлення.
Вашу поштову скриньку:
Інформація для магазину:
control call
control call
request call