Безкоштовно по Україні

ru|ua
0 800 3300 88

(Безкоштовно по Україні)

Замовити дзвінок
БЛОГ

Амариліс після цвітіння. Що робити?

Дата: 08.08.2022Переглядів: 12442Коментарі: 0
Амариліс після цвітіння. Що робити?

Поціновувачи кімнатних рослин добре знайомі з цією ефектною квіткою, яка прикрашає своїми розкішними бутонами інтер'єр у, здавалося б, найнепридатніші для цвітіння пори року – наприкінці зими, напровесні або глибокої осені. Втім, досвідчені квітникарі вміють «примусити» її буйно квітнути буквально коли завгодно, часто 2 рази на рік, а іноді й 3. Багато в чому це залежить від того, в яких умовах рослина проводить поствегитаційний період. Фахівці компанії Украфлора знають секрет амарилісу та готові поділитися ним із читачами.

Гість із краю світу

У природі амариліс (Amaryllis belladonna) – справжній екзот, більш того, він ендемік, поширений в обмеженому ареалі проживання в одному-єдиному місці на планеті, а саме, в Південній Африці. Ще точніше – у Капській провінції ПАР на мисі Доброї Надії, тобто, буквально на краю світу. Тому всі біологічні цикли квітки прив'язані до його прабатьківщини. Цим і пояснюється його цвітіння в незвичний для нас період, адже коли в північній півкулі літо, для амариліса настає зима. А оскільки ця культура належить до цибулинних, то й поводиться вона відповідним чином -– взимку всі цибулинні перебувають у стані спокою. Значить, коли квіти північної півкулі активно цвітуть, герой нашої розповіді спить – і навпаки.

Грамотно організоване чергування періодів спокою та вегетації насамперед забезпечує пишне цвітіння цього примхливого красеня. Відповідно, що потрібно робити з відцвітлим амарилісом? Правильно, "укласти його спати". І зробити це потрібно за всіма правилами.

Як забезпечити період спокою

Припустимо, незалежно від сезону, Ви придбали квітучу рослину і, забезпечивши їй належний догляд, намилувалися розкішними екзотичними бутонами. Цвітіння триває 15-30 днів, після чого настав час готуватися до спокою. Робиться це поетапно:

  1. Кожен зів'ялий бутон потрібно зрізати, не чекаючи на формування насіннєвої коробочки. Якщо цього не зробити, дозрівання насіння виснажуватиме цибулину, що стане причиною скудного бутононосіння в наступному сезоні. Обов'язкова умова: видаляється лише коробочка, але не квітконос. Полив та підживлення добривами тривають.
  2. Очікуємо повного засихання квітконоса, після чого його можна зрізати. Видаляти його разом з коробочкою не можна, оскільки поживні речовини з стебла, що ще не засох, переходять у цибулину, зміцнюючи і оздоровлюючи її.
  3. Листя, що залишилося, продовжуємо поливати і підгодовувати, поступово зменшуючи частоту поливу і кількість добрив. На цьому етапі горщик потрібно прибрати у темніше місце, наприклад, у глибину кімнати.
  4. Повністю засихає листя. Тепер його можна обрізати, поживні речовини вже опустилися в цибулину. Відтепер полив та підживлення припиняються, цибулина готова до відпочинку.
  5. Горщик спрямовується на «зимівлю» – в сухе, темне приміщення з температурою приблизно +10°C, де рослина перебуватиме у стані глибокого спокою близько 2-3 місяців. У цей час її не поливають та не підгодовують. 

Початок нового сезону вегетації амариліс продемонструє ознаками зростання – з цибулини проклюнеться молодий яскраво-зелений квітконос. З цього моменту всі заходи з догляду відновлюються у зворотному порядку: квітка в кілька прийомів виноситься на яскраве світло і в фіналі займає своє місце на вікні, а полив та підживлення відновлюються – спочатку рідкісні, а в міру зростання квітки все частіше, поступово виходячи на активний режим догляду.

Висновки та застереження

Дотримуючись описаних вище правил, Ви забезпечуєте рослині умови, наближені до природних, що стає запорукою отримання міцної здорової цибулини. За бажанням тривалість періоду відновлення можна регулювати – виносити рослину на світ і починати полив/підгодівлю трохи раніше або трохи пізніше, що прискорить або відкладе старт нового циклу. Неодмінна умова – робити це слід дуже акуратно, без різких перепадів світлового та кліматичного режиму.

Грубо перерваний період відновлення, неповноцінний відпочинок або повна його відсутність призведе до того, що амариліс не цвістиме. Максимум, чим він Вас порадує, це пучок листя, яке саме по собі може бути цілком симпатичним, але лише як «гарнір», а не «головна страва». Від амарилісу ми чекаємо яскравих ефектних кольорів, якими можна милуватися цілий місяць, а то й 2-3 місяці на рік. Втім, якщо догляд за квіткою здається Вам надто клопітким, в магазині Ukraflora можна купити штучний амариліс, який тішитеме очі цілий рік без будь-яких зусиль з боку хазяїна.

Коментарі

Написати коментар


control call
Зберегти список переглянутих товарів
control call
Написати до відділу контролю сервісу
control call
Заявка на ландшафтний благоустрій.
Вид робіт:
control call
Товару немає в наявності, проте ви маєте можливість додати його
до списку очікування.
Як тільки товар з`явиться у продажу, на вашу почтову скриньку надійде повідомлення.
Вашу поштову скриньку:
Інформація для магазину:
control call
control call
request call