Безкоштовно по Україні

ru|ua
0 800 3300 88

(Безкоштовно по Україні)

Замовити дзвінок
БЛОГ

Звідки взялася традиція використовувати квіти у траурній церемонії

Дата: 03.09.2024Переглядів: 23Коментарі: 0
Звідки взялася традиція використовувати квіти у траурній церемонії

Традиція використання квітів у похоронних обрядах та церемоніях глибоко вкоренилася у культурах по всьому світу. Її витоки сягають у глибину століть, і знаходить свій відбиток як у доісторичних похованнях, так і у ритуальних обрядах сучасних цивілізацій. Але звідки виникла ця традиція і як вона розвивалася протягом тисячоліть? Про це ви дізнаєтесь із даної статті блогу Украфлора.

Доісторичні часи

Археологічні знахідки свідчать про те, що використання квітів у похованнях має своє коріння ще у доісторичні часи. В одній із найвідоміших археологічних знахідок, виявлених у печері Шанідар на території сучасного Іраку, вчені знайшли сліди пилку у похованні неандертальця, датованому приблизно 60 тисячами років тому. Це відкриття викликало бурхливі суперечки серед вчених, оскільки воно давало привід припустити, що досить примітивні у своїй культурі неандертальці могли усвідомлювати символічне значення квітів та цілеспрямовано використовувати їх у погребальних ритуалах. За версією вчених квіти містилися у місцях поховань з кількох причин:

  1. Естетично-емоційні. Прикрашаючи місце останнього упокою одноплемінника, члени доісторичного суспільства у такий спосіб виражали любов до нього та скорботу у зв'язку із втратою рідної людини.
  2. Символічні (тотемні). Певні квіти могли за життя бути для покійного чимось особливим, знаковим, тому члени племінної групи постачали його важливим атрибутом і в місці останнього упокою.
  3. Санітарні. Аромати квітів та трав могли використовуватися для маскування запаху розкладання тіла, що відігравало важливу роль у похоронних обрядах прадавніх людей.

Очевидно, що причин для використання рослин у похованнях могло бути відразу кілька, причому деякі сенси цих дій для сучасних людей недоступні.

Історичні часи

Із розвитком цивілізацій традиції використання квітів у погребальних церемоніях стали менш утилітарними, але більш структурованими і символічними.

  • У стародавньому Єгипті квіти відігравали важливу роль у похоронних обрядах, що супроводжували перехід померлого у потойбічний світ. Одними з найбільш вшанованих квітів був лотос, який символізував відродження та безсмертя. Лотос прикрашав гробниці та саркофаги, демонструючи непохитну віру у потойбічне життя та виняткову важливість переходу до нього із життя земного.
  • У Стародавній Греції та Римі квіти та рослини також використовувалися на похоронних церемоніях, символізуючи швидкоплинність існування. Наприклад, вічнозелені мирт і лавр прикрашали поховання представників вищого стану, висловлюючи повагу до пам'яті померлого і водночас наголошуючи на його доблесті та мудрості.
  • У Китаї символом духовної досконалості, стійкості та довголіття тисячоліттями вважалися хризантеми. Їх же використовували для прикраси гробниць та проведення поминальних обрядів.

З наведених прикладів стає зрозумілим, що квіти, які використовувалися в погребальних ритуалах, несли у собі символічне значення, пов'язане з уявленнями про життя, смерть та потойбічне існування. Вони допомагали висловити ті почуття та думки, які складно передати словами.

Сучасні траурні церемонії

Сьогодні квіти продовжують відігравати ключову роль у похоронних церемоніях у всьому світі. Вінки, букети та квіткові композиції використовуються для прикраси місць прощання, трун та могил, символізуючи повагу та скорботу за покійним, а часто і відображаючи його індивідуальність. При цьому у різних культурах зберігаються свої традиції та уподобання щодо використання тих чи інших квітів. Наприклад, у західних країнах часто використовують білі лілії, що асоціюються з чистотою та шляхетністю, а також червоні троянди, що виражають любов та скорботу. У Китаї та Японії для вираження поваги та жалоби, як і раніше, використовуються білі хризантеми. В Україні у похоронних церемоніях найчастіше зустрічаються:

  • червоні та білі гвоздики, що уособлюють високу, світлу скорботу;
  • білі та червоні троянди як вираз глибокої любові до покійного, і жовті як символ смутку та знак смирення з втратою;
  • білі хризантеми, які ототожнюють глибоке шанування особистості покійного.

Таким чином, традиція використання квітів у похоронних церемоніях – це прагнення висловлювати складні емоції через зрозумілу всім членам певного суспільства символіку. Красивий звичай супроводжувати квітами шлях зі світу живих у світ мертвих, що народився багато тисячоліть тому, продовжує залишатися актуальним у наші дні, як і раніше уособлюючи нерозривний зв'язок життя та смерті.

У розділі «Траурна флористика» сайту Ukraflora ви можете ознайомитись зі зразками квіткових композицій, призначених для використання у траурних церемоніях.

Повязані товари

Коментарі

Написати коментар


control call
Зберегти список переглянутих товарів
control call
Написати до відділу контролю сервісу
control call
Заявка на ландшафтний благоустрій.
Вид робіт:
control call
Товару немає в наявності, проте ви маєте можливість додати його
до списку очікування.
Як тільки товар з`явиться у продажу, на вашу почтову скриньку надійде повідомлення.
Вашу поштову скриньку:
Інформація для магазину:
control call
control call
request call