Безкоштовно по Україні

ru|ua
0 800 3300 88

(Безкоштовно по Україні)

Замовити дзвінок
БЛОГ

Як вибрати цибулини для посадки та коли їх висаджувати: поради для новачків

Дата: 16.10.2024Переглядів: 9Коментарі: 0
Як вибрати цибулини для посадки та коли їх висаджувати: поради для новачків

Цибулинні рослини – одні з найпростіших у вирощуванні й при цьому ефектних квітів, які розмальовують сад яскравими барвами з ранньої весни й панують там до початку літа. Цибулинні відомі не лише своїм раннім і дуже виразним цвітінням, а й унікальним життєвим циклом, що дозволяє їм переживати несприятливі умови з мінімальними втратами. Проте щоб усе склалося так, як і заплановано квітникарем, слід враховувати багато нюансів та біологічних особливостей цих культур. Як правильно вибрати цибулини та коли їх висаджувати, щоб досягти пишного та здорового цвітіння, ми розповімо у цій статті Украфлора.

Особливості цибулинних рослин

Цибулинні унікальні своєю будовою та життєвим циклом. Їхня головна особливість – підземний орган – цибулина, який служить агрегатором для вологи та необхідних поживних речовин. Цибулина складається з зачатків коріння, листя, стебла і квітконосів, а також лусочок, в яких накопичуються поживні речовини. Крім того, у цибулинах закладаються бруньки поновлення, що розвиваються надалі у дочірні рослини. Така морфологічна будова дозволяє цибулині пережити несприятливі умови та гарантує продуктивний розвиток у сезон.

Життєвий цикл цибулинних рослин поділяється на кілька етапів:

  • етап 1 – період активного зростання, коли з цибулини прокльовуються паростки, а потім молода рослина накопичує зелену масу та формує бутони;
  • етап 2 – період цвітіння;
  • етап 3 – процес в'янення, коли поступово відмирає вся наземна частина рослини, передаючи свої поживні речовини цибулині;
  • етап 4 – період відпочинку, під час якого цибулина, набравшись сил до наступного сезону, входить у стан спокою;
  • етап 5 – підземний розвиток.

Залежно від правильності всіх процесів, формується здорова міцна цибулина, або слабка і безперспективна.

Як вибирати цибулини

Існує кілька критеріїв, на які слід звернути увагу при покупці цибулин:

  • Розмір. Чим більша цибулина, тим більша ймовірність, що вона дасть здорову рослину з великими квітами. Дрібні цибулини можуть не зацвісти у перший рік після посадки.
  • Вага. Здорова цибулина завжди важча, оскільки у ній міститься багато поживних речовин та вологи. Легкі цибулини вказують на втрату вологи чи поганий стан у цілому.
  • Стан поверхні. Цибулина має бути пружною і без пошкоджень. Якщо вона м'яка, має плями або вм'ятини, це зазвичай свідчить про хвороби або гниття через неправильне зберігання.
  • Стан донця. При покупці зверніть увагу на наявність коренів. Якісні цибулини не мають пророслого коріння, їх наявність – це ознака того, що цибулини зберігалися неправильно або занадто довго.

Правильно відібрані за усіма критеріями цибулини зазвичай не розчаровують.

Коли краще саджати

Існує два основних сезони для посадки цибулинних рослин – весна та осінь. Кожен з них має свої переваги та недоліки.

Весняна посадка

Переваги:

  • Посадка навесні ідеально підходить для літніх та осінніх культур, таких як гладіолуси або лілії. Вони встигають укорінитися і активно розвиваються у теплу пору року.
  • Можливість садити рослини відразу після придбання – навесні найчастіше продають цибулини в активній фазі росту.

Недоліки:

  • Цибулинам, які зберігаються у приміщенні до потепління, потрібно надавати чимало уваги – провітрювати, перебирати, а наприкінці міняти температурний режим.
  • Літнє сонце та посуха можуть вплинути на зростання висаджених рослин, тому потрібний більш ретельний полив та догляд.

Осіння посадка

Переваги:

  • Восени саджають класичні весняні квіти: тюльпани, нарциси, гіацинти, мускарі. Вони починають зростання на самому початку весни, і на час, коли інші рослини лише починають прокидатися, вже створюють мальовничі квіткові килими.
  • Цибулини, посаджені восени, впевненіше укорінюються, що робить надалі рослини міцнішими та стійкішими.

Недоліки:

  • Осінні посадки вимагають планування, оскільки надто рання або надто пізня посадка може призвести до перезволоження або перемерзання цибулин. Погодні умови восени бувають нестійкими, це заважає плануванню, а інколи й руйнує всі розрахунки.
  • Осіння посадка часто вимагає мульчування (утеплення), що не завжди доречно у контексті естетики зимового саду.

На завершення, зазначимо, що вибір правильних цибулин та їх своєчасна посадка – ключ до успіху у вирощуванні цих культур. Цибулинні рослини легко адаптуються до різних умов, але вимагають уважного ставлення на етапі посадки. Знання базових принципів, якими із задоволенням ділиться Ukraflora, допоможе вам створити пишно квітучий сад, навіть якщо ви тільки починаєте свій шлях квітникаря-початківця.

Повязані товари

Коментарі

Написати коментар


control call
Зберегти список переглянутих товарів
control call
Написати до відділу контролю сервісу
control call
Заявка на ландшафтний благоустрій.
Вид робіт:
control call
Товару немає в наявності, проте ви маєте можливість додати його
до списку очікування.
Як тільки товар з`явиться у продажу, на вашу почтову скриньку надійде повідомлення.
Вашу поштову скриньку:
Інформація для магазину:
control call
control call
request call