Безкоштовно по Україні

ru|ua
0 800 3300 88

(Безкоштовно по Україні)

Замовити дзвінок
БЛОГ

Як розсадити півонію

Дата: 23.08.2023Переглядів: 1062Коментарі: 0
Як розсадити півонію

Півонії – одні з найулюбленіших культур садівників України та й усього світу. Їх цвітіння припадає на кінець весни і перший літній місяць, у цей час на кущах розкриваються неймовірно мальовничі квіти – рожеві та червоні у всіх відтінках, жовті та помаранчеві, фіолетові та лілові, білі та майже чорні. На радість садівників півонії – багаторічники, тому їх красою можна милуватися довгі роки, а також множити її, розсаджуючи кущ, що розрісся, на нові ділянки в саду. Як правильно розмножувати деревоподібні півонії, ми розповімо у відповідній статті блогу Украфлора, а в цій статті йтиметься про розсадку трав'янистих видів

Розсадка півонії поділом кореневища

Поділ – це не тільки метод отримання нових кущів, але й ефективний спосіб омолодити старий. Найкращий вік для поділу кореневища – це 4-5 років, робити процедуру краще ближче до кінця вересня у суху, сонячну погоду.

Викопування

Слід знати, що коріння дорослої півонії досягає довжини до 30 см, а тонкі придаткові корінці занурюються на ще більшу глибину. Щоб максимально зберегти квітку, викопувати її потрібно дуже акуратно. Перед викопуванням стебло потрібно обрізати, залишивши "хвостик" близько 10 см.

  1. Викопувати півонію треба, відступивши від центру куща на 30-50 см. Це можна робити лопатою чи вилами, при цьому тримати інструмент слід постійно у вертикальному положенні, а не під кутом, щоб випадково не перерубати коріння. Окопайте півонію у такий спосіб з усіх боків.
  2. Витягати кущ із ґрунту краще так: піддіньте його вилами або лопатою, підкладіть під них, наприклад, цеглину і використовуйте інструмент як важіль. Другий варіант – витягніть кущ руками, робіть це м'яко і плавно, без ривків.
  3. Обтрусіть кореневище, обмийте його водою і покладіть під навіс на просушування приблизно на добу.

Поділ

Після очищення та просушування коріння стане видно, що від кожного залишку стебла відходить одна або кілька бруньок, що злегка відстають від основного кореневища, саме з них розвивається нова коренева система. Зазвичай при нормальному догляді за садовою культурою у 5 років від неї можна отримати 3-5 діленок. Для роботи вам знадобиться міцний садовий або кухонний ніж.

  1. Проведіть поверхневу ревізію коренів, за потреби видаліть ножем усі пошкоджені частини – їх неможна ні ділити, ні пересаджувати.
  2. Ножем відокремте ділянки із ростовими бруньками. Кожна діленка повинна мати достатню кількість корінців, щоб рослина встигла вкоренитися до холодів.
  3. З частини, що залишилася, видаліть засохлі обрізки стебла, всі пошкоджені місця, а також старі і сильно переплетені ділянки кореневища. Усі зрізи густо присипте деревним вугіллям.

Посадка

Місце посадки півонії має бути віддалено від будинку чи іншої будівлі, бути захищеним від протягів та вітру, а головне – добре освітленим. Лунки бажано підготувати ще на початку літа чи хоча б за 2-4 тижні до посадки. Схема посадки:

  • відстань між краями лунок – 50-80 см;
  • діаметр лунки – 35-50 см;
  • глибина – до 60 см.

У кожну лунку потрібно укласти шар торфу або перегною, додати добрива у вигляді кісткового борошна або суперфосфату і присипати землею. Упродовж кількох місяців відбудеться усадка, але якщо ямки викопані нещодавно і протягом тижня стояла суха погода, їх доведеться поливати, щоб ґрунт швидше осів. У результаті посадкова ямка має бути такою, щоб бруньки діленки знаходилася приблизно на 5-сантиметровій глибині. Якщо садити глибше, паросток не проб'ється крізь товстий шар землі, якщо менш глибоко, то в морози півонія може загинути. Кожну діленку потрібно помістити в лунку трохи під нахилом, присипати її землею і акуратно утрамбувати, не вбиваючи сам корінець глибше. Після цього місце посадки полийте, а після всмоктування вологи присипте шаром компосту. Напередодні заморозків майбутню клумбу потрібно замульчувати товстим шаром сухого листя, тирси або хвої. У таких умовах діленки перезимують і вже наступного року молоді кущики порадують вас першим цвітінням.

Все необхідне для розсадки та подальшого вирощування півонії (посадковий матеріал, інструменти, добрива) пропонуємо купити в інтернет-магазині Ukraflora.

Повязані товари

Повязані статті

Коментарі

Написати коментар


control call
Зберегти список переглянутих товарів
control call
Написати до відділу контролю сервісу
control call
Заявка на ландшафтний благоустрій.
Вид робіт:
control call
Товару немає в наявності, проте ви маєте можливість додати його
до списку очікування.
Як тільки товар з`явиться у продажу, на вашу почтову скриньку надійде повідомлення.
Вашу поштову скриньку:
Інформація для магазину:
control call
control call
request call