Безкоштовно по Україні

ru|ua
0 800 3300 88

(Безкоштовно по Україні)

Замовити дзвінок
БЛОГ

Як розмножити деревоподібну півонію?

Дата: 01.09.2023Переглядів: 5317Коментарі: 0
Як розмножити деревоподібну півонію?

Вражаюче цвітіння та довге життя цих кущів роблять їх справжнім скарбом для садівників. Півонії славляться своїми великими ефектними квітками у відтінках рожевого, червоного, білого, жовтого кольорів, які розпускаються наприкінці весни та на початку літа. При правильному догляді вони можуть жити десятиліттями і рік у рік радувати садівника розкішним цвітінням. Як примножити цю красу на ділянці, ви дізнаєтесь із цієї статті сайту Украфлора.

Трохи про деревоподібні півонії

Paeonia suffruticosa – це різновид, завезений до Європи з Китаю та Японії. На відміну від трав'янистих видів, надземна частина яких щорічно відмирає, деревоподібні півонії мають одеревілі стебла і зберігають свою структуру цілий рік. Півонії люблять світло, їх потрібно висаджувати на ділянці, що освітлюється сонцем не менше 6 годин на добу. Ділянка має бути захищена від вітрів, а грунт на ній добре дренований. Навіть за цих умов, щоб кущ повністю прижився на новому місці і почав цвісти, потрібно кілька років. Після вкорінення деревоподібні півонії зазвичай досить витривалі та стійкі до шкідників та хвороб.

Півонії цього різновиду розмножують двома способами: розподілом куща та живцюванням. Потрібно пам'ятати, що для поділу куща немає особливої необхідності, якщо рослина здорова і має акуратний вигляд. Більш того, поділ півонії може завдати їй шкоди, знизивши загальну силу та цвітіння. Тому завжди краще ретельно зважити ризики, перш ніж приймати рішення про втручання у її кореневу систему.

Поділ

Кущі півоній слід ділити у віці не менше 5-7 років. Кращий час для поділу – осінь, після того як рослина відцвіла, листя майже опало і півонія поступово йде у сплячку до нового сезону. Порядок дій такий:

  1. Викопайте кущ, намагаючись не пошкодити коріння або стебла, і акуратно струсіть з коріння надлишки землі.

  2. Використовуйте гострий дезінфікований ніж або секатор, щоб розділити кореневий ком на частини. Кожна отримана секція повинна мати не менше 3-5 здорових стебел та добре розвинену кореневу систему.

  3. Викопайте яму діаметром трохи ширше кореневої грудки розділеного куща і досить глибоку, щоб вмістити кореневу систему, не створюючи тісноти.

  4. Додайте трохи органічного добрива в посадкову яму, щоб підвищити родючість ґрунту та покращити дренаж.

  5. Помістіть кущик у яму, переконавшись, що верхня частина кореневої грудки знаходиться на одному рівні з поверхнею ґрунту або трохи нижче. Засипте яму землею та акуратно утрамбуйте її. Ретельно полийте кущ і продовжуйте поливати його регулярно, доки рослина не приживеться.

Садити деревоподібні півонії рекомендується на відстані не менше 90-120 см одну від одної, залишаючи достатньо місця для розростання та циркуляції повітря.

Живцювання

Найкращий час для живцювання – раннє літо, коли кущ активно йде на зріст і у нього з'являються молоді м'які пагони, але ще не сформувалися бутони.

  1. Виберіть здорове, міцне стебло, обріжте його трохи нижче першого вузла (місце, де лист прикріплюється до стебла) під кутом 45°. Залишіть на стеблі одну пару листя, а верхівку обріжте під прямим кутом. З нижнього листя, що залишилося, видаліть листові пластини, залишивши черешок, а верхні листки можна вдвічі вкоротити, якщо вони вже великі. На нижній частині живця булавкою або гострим ножем нанесіть вертикальні борозенки завдовжки приблизно 5-6 см так, щоб залишений листяний черешок знаходився приблизно посередині.

  2. Обсипте (припудріть) кінець живця з борозенками регулятором росту, наприклад, Корневіном, потім посадіть його в невелику ємність з добре дренованою землею або у торф'яний горщик. (Lifehack: щоб зробити отвір для посадки глибиною 5-7 см, використовуйте олівець). Після посадки ущільніть ґрунт і полийте.

  3. Зробіть тепличку з прозорої пластикової пляшки або поліетилену, накрийте нею ємність з живцем і поставте конструкцію у світле місце без прямого потрапляння сонячних променів.

Тримайте грунт вологим, але не заболоченим, час від часу обприскуйте живець, щоб підтримати рівень вологості. Через кілька тижнів він почне вкорінюватись і з'явиться молодий паросток. З цього моменту живець можна висаджувати у відкритий ґрунт. Як і у випадку поділу куща, верхівка сформованого кореневого кома має знаходитися в один рівень з поверхнею землі.

І у разі розмноження живцюванням, і при розподілі куща нещодавно посаджену рослину слід захищати від яскравого сонячного світла та впливу екстремальних температур, доки вона не приживеться.

Як правильно розсадити трав'янисту півонію, читайте у відповідній статті блога Ukraflora.

Повязані товари

Повязані статті

Коментарі

Написати коментар


control call
Зберегти список переглянутих товарів
control call
Написати до відділу контролю сервісу
control call
Заявка на ландшафтний благоустрій.
Вид робіт:
control call
Товару немає в наявності, проте ви маєте можливість додати його
до списку очікування.
Як тільки товар з`явиться у продажу, на вашу почтову скриньку надійде повідомлення.
Вашу поштову скриньку:
Інформація для магазину:
control call
control call
request call