Безкоштовно по Україні

ru|ua
0 800 3300 88

(Безкоштовно по Україні)

Замовити дзвінок
БЛОГ

Як посадити ранункулюс?

Дата: 11.09.2023Переглядів: 3300Коментарі: 0
Як посадити ранункулюс?

Ранункулюси чи садові жовтці все більше привертають увагу українських квітникарів. Їхні акуратні махрові голівки, що ніби зійшли з картин великих художників, пожвавлюють ландшафт, додають до нього мальовничості та динаміки. Вирощувати ці квіти у відкритому ґрунті досить нескладно, проте ефект від клумби з ранункулюсами просто приголомшливий! З цієї статті блогу Украфлора ви дізнаєтеся, як правильно посадити садові жовтці, щоб їхнє цвітіння було своєчасним та рясним, а ваша садова ділянка прикрасилася живим різнокольоровим килимом.

Способи посадки ранункулюсів

Розмножують цю культуру двома способами:

  • бульбами;
  • насінням.

Насіння садових жовтців дуже дрібне, воно міститься в крихких коробочки, що дозрівають після цвітіння, – зазвичай у червні-липні. Слід знати, що насіння цієї садової культури має надзвичайно низьку схожість, в середньому з 20 зерняток, що зберігалися належним чином (у сухому приміщенні при t 16-17 °C), сходить лише один паросток, а якщо насіння зберігалося неправильно, то й того менше. Насіння пророщують у домашніх умовах, роблячи посів наприкінці зими. Для цього знадобляться неглибокі ємності-плошки, наповнені торфом. Над посівом споруджується міні-тепличка з будь-якого прозорого матеріалу, цей «ковпачок» слід періодично знімати для поливу та провітрювання сходів. Коли земля надворі досить прогріється, розсаду висаджують у відкритий ґрунт та прикривають, наприклад, соломою на випадок раптових заморозків. Зацвітають вирощені з насіння ранункулюси лише на другий рік.

Більш доцільним вважається вирощування садових жовтців з бульбоцибулин – підземних органів розмноження. Бульби у цих квітів дуже маленькі, величиною 1,5-3 см, їхня нижня частина має кігтеподібні корінці. Розглянемо їхню посадку докладніше.

Посадка бульб – покрокова інструкція

  1. Братися до садіння слід тоді, коли грунт прогріється хоча б до 10 °C, це зазвичай відбувається у середині квітня.
  2. Якщо весна у вашому регіоні обіцяє бути холодною та затяжною, пророщування бульб починають у приміщенні приблизно за 6-8 тижнів до передбачуваної висадки. Для пророщування краще використовувати торф'яні горщики, оскільки коріння ранункулюса дуже чутливе до пересадок. Ємності з висадженими бульбами розміщують у добре освітленому місці, а при необхідності додатково досвічують. Температура має підтримуватись на рівні 16-18 °C. Полив проводиться відстояною теплою водою. З настанням тепла торф'яні горщики з розсадою переводяться на садову ділянку.
  3. Щоб стимулювати та прискорити проростання, бульби ранункулюсу рекомендується замочувати. Безпосередньо перед поміщенням у відкритий ґрунт або в торф'яний горщик при домашньому пророщуванні зануріть бульби у воду кімнатної температури на 12-24 години. Не намагайтеся занурити їх повністю, посадковий матеріал має вільно плавати у воді, щоб отримувати кисень.
  4. Заздалегідь виберіть місце для посадки. Ранункулюс може зростати і на сонці і в півтіні, проте слід знати, що посадка в плямистій тіні дерев забезпечує більш тривале цвітіння і більшу яскравість забарвлення, а посадка в сонячному місці прискорює початок цвітіння, але скорочує його тривалість. Ґрунт має бути добре дренований, оскільки ці рослини не переносять заболочених ділянок. Крім того, на садові жовтці негативно впливають протяги.
  5. Розпушіть ґрунт на глибину 15-20 см. Внесіть органічні речовини, наприклад, компост, щоб одночасно підвищити родючість та покращити дренаж. Якщо грунт занадто кислий, нейтралізуйте його гашеним вапном або доломітовим борошном.
  6. Викопайте лунки на відстані 10-15 см одну від одної. Ямки мають бути приблизно 5-8 см завглибшки.
  7. Помістіть бульбоцибулини в лунки кігтеподібною стороною вниз. Присипте землею та акуратно ущільніть її.
  8. Після посадки одразу полийте ділянку, щоб ґрунт осел. Ґрунт має залишатися рівномірно вологим протягом усього вегетаційного періоду, але уникайте надмірного поливу, щоб не спровокувати гниття.
  9. Нанесіть шар органічної мульчі (соломи, тирси), це допоможе зберегти вологу, придушити зростання бур'янів та утеплити ґрунт в умовах непередбаченого похолодання.

При грамотному догляді посадка ранункулюса бульбами передбачає їхнє цвітіння того ж сезону. Якісний посадковий матеріал, а також все необхідне для вирощування ранункулюсів, ви можете придбати в магазині Ukraflora.

Повязані товари

Коментарі

Написати коментар


control call
Зберегти список переглянутих товарів
control call
Написати до відділу контролю сервісу
control call
Заявка на ландшафтний благоустрій.
Вид робіт:
control call
Товару немає в наявності, проте ви маєте можливість додати його
до списку очікування.
Як тільки товар з`явиться у продажу, на вашу почтову скриньку надійде повідомлення.
Вашу поштову скриньку:
Інформація для магазину:
control call
control call
request call