Безкоштовно по Україні

ru|ua
0 800 3300 88

(Безкоштовно по Україні)

Замовити дзвінок
БЛОГ

Троянди в історії та мистецтві. Від давнини до сьогодення

Дата: 27.10.2023Переглядів: 1009Коментарі: 0
Троянди в історії та мистецтві. Від давнини до сьогодення

Унікальна краса, шляхетність та символічне значення зробили ці квіти важливим елементом мистецтва, літератури та культури загалом. Історія троянд простягається в глибину часів – від стародавніх цивілізацій і до сучасності, нагадуючи нам про вічні цінності, які вони символізують, служачи мостом між минулим і сьогоденням. У цій статті блогу Украфлора ми дослідимо роль троянд в історії та мистецтві, дізнаємося про їх вплив на художників, поетів та письменників упродовж століть.

Троянди в історії

Стародавні цивілізації – єгиптяни, греки, римляни, схилялися перед красою троянд. У Стародавньому Римі з цих квітів створювалися розкішні декорації, які прикрашали громадські місця, їх використовували у весільних та релігійних обрядах.

Сади Сходу (Індії, Китаю, Персії, Османської імперії) відомі своїми барвистими трояндовими садами, які є невід'ємною частиною східної архітектурної та природної естетики. Витончені орнаменти і складні мозаїки часто включають зображення трояндових бутонів.

Європейське Середньовіччя також пройшло під знаком троянди, але вже в іншому контексті. Лицарі-хрестоносці та їхні нащадки використовували троянди у своїх гербах та геральдичних символах, щоб відобразити свою участь у священних війнах. А через кілька століть пізніше червоно-біла троянда стала емблемою королівського дому Тюдорів – символом закінчення 30-річної війни (війна Червоної та Білої троянди) та возз'єднання Англії після багатьох століть боротьби за владу.

Образ троянди у давній міфології та релігії

Троянди як символ і джерело натхнення були присутні у культурі, починаючи з часів найдавніших цивілізацій.

  • Стародавній Єгипет. У єгипетській культурі троянди були пов'язані з богинею Ісідою, що символізувала жіночність та материнство.
  • Стародавня Греція. У грецькій міфології троянди асоціювалися з богинею кохання та краси Афродітою, вони поряд з маками та миртовим деревом, були атрибутами прекрасної богині.
  • Древній Рим. У цивілізації, що наслідувала грецьку, троянди були символом богині кохання Венери – аналога Афродіти і часто згадувалися у творах античних поетів.
  • Стародавня Персія. Відповідно до перської міфології, троянда – символ вічності та безсмертя. Вважалося, що душі померлих людей вирушають у царство троянд, де кожна квітка була душею людини.
  • Раннє Християнство. У християн I та початку II тисячоліття біла троянда вважалася символом Діви Марії та її материнської скорботи.

Як можна помітити, у всіх цивілізаціях, знайомих із трояндою як із садовою культурою, їй завжди відводилося особливе почесне місце.

Троянда в образотворчому мистецтві

На мозаїках і фресках стародавніх цивілізацій троянда була присутня повсюдно, не менш часто вона зустрічається і в пізнішому живописі, особливо в європейському.

  • Італійські художники епохи Ренесансу Сандро Боттічеллі, Леонардо да Вінчі, Рафаель часто використовували образ троянди у своєму живописі. Наприклад, у знаменитій картині Ботічеллі «Весна» богиня квітів Флора щедрою рукою розкидає троянди до ніг Венери.
  • Живопис Золотого віку (XVII ст.). У цей період троянди як садові рослини стали популярними у Голландії. На картинах тих часів – у полотнах великих художників (Рубенса, Брейгеля, Рембрандта), у натюрмортах, у поодиноких композиціях ці квіти зустрічаються дуже часто.
  • В епоху імпресіонізму троянди буквально заполонили уми та серця художників. Їх багаторазово зображували Огюст Ренуар, Едуар Мане, Клод Моне та багато інших. Найчастіше букет троянд на їх картинах був центральним чи навіть єдиним об'єктом. Мабуть, на подяку за це деякі сорти троянд названі на честь їхніх шанувальників – художників-імпресіоністів.
  • У живописі XX століття чарівні трояндові бутони використовувалися для вираження сюжетів про кохання, життя та смерть. Картини Пабло Пікассо та Сальвадора Далі нерідко включали мотиви троянд.

Чарівність цих квітів підкорювала як художників, так і літераторів. Давньогрецька поетеса Сафо, Вільям Шекспір, Антуан де Сент-Екзюпері та багато інших письменників і поетів оспівали троянду у своїх безсмертних творах.

Сучасні художники та поети також продовжують використовувати образи троянди у своїх творах, втілюючи в них різноманітні ідеї та емоції. З розвитком технологій та безліччю нових засобів вираження ці чудові квіти залишаються актуальними, їх краса та символічне значення не втрачають своєї привабливості.

Відвідайте каталог інтернет-магазину Ukraflora та помилуйтеся цими розкішними творами природи! Замовте у нас букет і випробуйте їхню поетичну чарівність на власному досвіді!

Повязані товари

Коментарі

Написати коментар


control call
Зберегти список переглянутих товарів
control call
Написати до відділу контролю сервісу
control call
Заявка на ландшафтний благоустрій.
Вид робіт:
control call
Товару немає в наявності, проте ви маєте можливість додати його
до списку очікування.
Як тільки товар з`явиться у продажу, на вашу почтову скриньку надійде повідомлення.
Вашу поштову скриньку:
Інформація для магазину:
control call
control call
request call