Безкоштовно по Україні

ru|ua
0 800 3300 88

(Безкоштовно по Україні)

Замовити дзвінок
БЛОГ

Секрети догляду за кімнатними рослинами: прості кроки для продовження їх життя

Дата: 20.05.2024Переглядів: 306Коментарі: 0
Секрети догляду за кімнатними рослинами: прості кроки для продовження їх життя

Кімнатні рослини люблять якщо не всі люди, то більшість. Адже це не просто інтер'єрний декор, це живі істоти, що вносять у наші будинки частинку природи та гармонію. Спостерігаючи за їх зростанням та цвітінням, ми отримуємо заряд позитивних емоцій та почуття умиротворення. Але для того, щоб кімнатні рослини тішили нас пишною зеленню та яскравими бутонами, необхідно оточити їх турботою та увагою. З цієї статті блогу Украфлора ви дізнаєтесь, як створити вашим зеленим друзям відповідні умови та як їх доглядати. Досвідчені квітникарі не знайдуть у статті для себе нічого нового, вона адресована тим, хто тільки починає свій шлях на цій ниві.

Що люблять рослини

Перш ніж придбати ту чи іншу рослину, слід переконатися, що умови вашого житла, його мікроклімат підходять для того чи іншого виду. Враховувати потрібно такі фактори:

Освітлення

Визначивши потреби рослини у освітленні, виберіть для неї відповідне місце.

  • Світлолюбні рослини (кактуси, сукуленти, фіалки) добре почуваються на південних і південно-східних вікнах.

  • Тіньовитривалі (папороті, спатифілум, монстера) віддають перевагу розсіяному світлу, тож їх краще розміщувати на північних та східних вікнах.

  • Тіньолюбні (плющ, сансевієрія, аглаонема, заміокулькас) можуть зростати навіть у глибині кімнати.

Пам'ятайте, що під час літньої спеки потрапляння прямих сонячних променів на листя викликає опіки. Стійкі до них лише кактуси та частково сукуленти. При нестачі природного світла у холодну пору року рекомендується досвічувати рослини фітолампами.

Температура

  • Теплолюбні рослини (фаленопсіси, фікуси) віддають перевагу температурі +20-25°C.

  • Помірно теплолюбні (драцена, бегонія) добре почуваються при +18-22°C.

  • Стійкі до холоду (папороть, плющ) можуть утримуватися при +12-18°C.

Враховуйте, що безлічі квітучих видів необхідний попередній період спокою за знижених температур. Наприклад, азалія без прохолодної зимівлі цвісти не буде, а можливо навіть загине.

Вологість

  • Всі тропічні рослини (багато видів пальм, філодендрон, евкаліпт) віддають перевагу підвищеній вологості (70% і вище). Їм потрібне регулярне обприскування не тільки листя, а й простору навколо рослини. У деяких випадках допомагає зволожувач повітря, також можна використовувати піддон із керамзитом, наповнений водою.

  • Субтропічні рослини (драцени, фікуси, гібіскус, камелія) менш вимогливі до вологості, їм вистачає періодичного обприскування.

  • Сукуленти і кактуси чудово переносять сухе повітря – 40% і навіть нижче.

Рекомендації щодо догляду

Полив

Полив – один із найважливіших факторів догляду за кімнатними рослинами. Не лийте воду «як прийдеться», а орієнтуйтеся на вид рослини, стан ґрунту та пору року. Влітку більшість кімнатних культур поливають 2-3 рази на тиждень, взимку полив скорочують до 1 разу на 7-10 днів. Але найкращі орієнтуватися на стан ґрунту та поливати кожну рослину, згідно з конкретними рекомендаціями.

Важливо:

  • Завжди використовуйте відстояну воду кімнатної температури.

  • Не допускайте застою води у піддоні, щоб не спровокувати грибкові захворювання.

  • Забезпечте дренаж у горщику.

Підживлення

Добрива – важливий елемент догляду. Підбирайте їх з урахуванням виду рослини та її потреб. Як правило, навесні та влітку рослини підгодовують 1-2 рази на місяць, восени та взимку підгодівлю припиняють.

Важливо:

  • Не перестарайтеся з добривами, їх надлишок шкідливіший, ніж нестача.

  • Завжди дотримуйтесь інструкцій, вказаних на упаковці.

  • Вибирайте добрива, рекомендовані для конкретних типів рослин.

Пересадка

Молоді рослини пересаджують щорічно, дорослі – раз на 2-3 роки. Робіть це акуратно, намагаючись не зашкодити корінню.

Важливо:

  • Вибирайте горщик трохи більшого розміру, ніж попередній. Більшість рослин не люблять простір і замість того, щоб рости і цвісти, починають відрощувати зайве коріння.

  • Використовуйте відповідні за складом ґрунтосуміші.

  • Завжди використовуйте дренаж.

Гігієна

Регулярно обприскуйте листя, щоб змити пил та підвищити вологість. Протирайте великі листки вологою губкою або тканиною, щоб очистити їх та покращити зовнішній вигляд. Видаляйте засохле листя та відцвілі бутони.

Регулярно оглядайте рослини, щоб вчасно розпізнати хвороби та присутність шкідників. За перших ознак ураження обробіть рослину спеціальними засобами.

Пам'ятайте, що рослини відчувають вашу любов та турботу. Розмовляйте з ними, даруйте їм увагу, і вони обов'язково віддячать вам своїм здоровим виглядом та довголіттям. Створіть у своєму домі зелений куточок, де ви зможете відпочивати душею та насолоджуватися красою природи. А поради Ukraflora допоможуть вам у цьому.

Повязані товари

Коментарі

Написати коментар


control call
Зберегти список переглянутих товарів
control call
Написати до відділу контролю сервісу
control call
Заявка на ландшафтний благоустрій.
Вид робіт:
control call
Товару немає в наявності, проте ви маєте можливість додати його
до списку очікування.
Як тільки товар з`явиться у продажу, на вашу почтову скриньку надійде повідомлення.
Вашу поштову скриньку:
Інформація для магазину:
control call
control call
request call