Безкоштовно по Україні

ru|ua
0 800 3300 88

(Безкоштовно по Україні)

Замовити дзвінок
БЛОГ

Повітря очищене. Ролі кімнатних рослин у покращенні якості повітря у приміщенні

Дата: 03.07.2024Переглядів: 102Коментарі: 0
Повітря очищене. Ролі кімнатних рослин у покращенні якості повітря у приміщенні

У світі, де забруднення повітря стає дедалі гострішою проблемою, особлива увага приділяється способам очищення повітря всередині приміщень. Одним із природних та ефективних методів є використання кімнатних рослин. Ці зелені друзі не лише прикрашають наші оселі та офіси, але також допомагають покращити якість повітря, усуваючи токсичні та канцерогенні речовини. З цієї статті блогу Украфлора ви дізнаєтеся, які сполуки можуть загрожувати вашому здоров'ю, звідки вони з'являються у наших помешканнях, і які кімнатні рослини здатні з ними боротися.

Джерела токсинів у житлових приміщеннях

Якщо вам здається, що повітря у вашому домі кришталево чисте і свіже, то… вам це тільки здається. У будь-якому приміщенні знайдуться матеріали та речовини з наведеного нижче списку.

  1. Формальдегід (CH₂O) міститься у фанері, ДСП, ізоляційних матеріалах (пінах), непаперових шпалерах, підлогових покриттях, композитних матеріалах, лакованих та пофарбованих поверхнях, текстильних виробах із просоченнями для стійкості до плям, у деяких миючих засобах.
  2. Бензол (C₆H₆) містять фарби та покриття на основі розчинників, лаки та емалі, клеї та засоби для чищення, продукти на основі нафтохімії, тютюновий дим, бензин.
  3. Трихлоретилен (C₂HCl₃) може з'являтися у помешканні із засобів для видалення плям, знежирювачів та розчинників, клеїв та герметиків, лаків та фарб, одягу після хімчистки.

Концентруючись у закритому просторі, ці речовини здатні провокувати алергічні реакції, які негативно впливають на дихальні органи, можуть викликати запаморочення, нудоту та анемію. Їх тривалий вплив підвищує ризик деяких видів онкологічних захворювань. Очевидно, що уникнути появи у домі токсичних речовин у сучасних умовах не вийде, втім можна знизити їхню кількість у повітрі за допомогою кімнатних рослин.

Дослідження NASA «Чисте повітря»

Починаючи з 1989 р. агентство NASA у кілька етапів  провело ряд досліджень під назвою «Чисте повітря» з метою підтвердити або спростувати гіпотезу про те, що кімнатні рослини здатні очищати повітря у замкнутих просторах. Вчені досліджували здатність рослин абсорбувати токсини та канцерогени та покращувати якість повітря, виділяючи кисень. Деякі види виявилися особливо ефективними у процесі очищення повітря.

Кращі кімнатні рослини-очищувачі

На основі висновків дослідження NASA було складено список найбільш ефективних кімнатних рослин, які не тільки чудово прикрашають інтер'єр, але й допомагають створювати у ньому здорову атмосферу.

  • Спатифілум. Ефектна квітуча рослина з витягнутим темно-зеленим листям і чудовими білими квітками. Усуває формальдегід, бензол, трихлоретилен, аміак.
  • Сансевієрія (Тещин язик). Посухостійка і тіньовитривала рослина з довгим прямостоячим листям переважно строкатого забарвлення. Нейтралізує формальдегід, бензол, трихлоретилен.
  • Англійський плющ. Декоративно-листяна культура, що вирощується у кімнатних умовах на опорі або як ампельна рослина з пагонами, прикрашеними мініатюрними багатолопатевими листочками, що вільно спадають. Допомагає позбутися бензолу, формальдегіду, трихлоретилену та інших токсинів.
  • Хлорофітум. Трав'яниста рослина з пучками довгого, спадаючого листя, переважно смугастого. Одна з найневибагливіших кімнатних рослин і найкращий очисник повітря від формальдегіду.
  • Драцена облямована та Драцена запашна. Красиві кімнатні деревця з пучками мальовничого довгого листя – смугастого або темно-зеленого. Активно абсорбують формальдегід, бензол та трихлоретилен.
  • Пальма хамедорея та пальма бамбукова. Ефектні тропічні рослини з довгим, перистим, схожими на опахала листям. Видаляють пари трихлоретилену, формальдегіду, бензолу, аміаку.
  • Хризантема садова. Популярна квітка, добре пристосована до кімнатного вирощування. Усуває всі види токсинів, щодо яких проводилися дослідження.
  • Гербера Джемсона. Різнокольорові «ромашки» родом з Африки, які з однаковим успіхом вирощують у саду та у приміщеннях. Успішно поглинають бензол, формальдегід та трихлоретилен.

Перелічені рослини показали себе в експериментах краще за інших і впевнено підтвердили свою здатність покращувати повітря, усуваючи з нього небезпечні сполуки. Серед них немає видів, яким потрібен якийсь складний догляд чи особливі умови утримання. Всі вони невибагливі, витривалі, доступні й дуже гарні. У магазині Ukraflora ви можете купити будь-яку з названих вище рослин, щоб покращити екологію власного житла.

Повязані товари

Коментарі

Написати коментар


control call
Зберегти список переглянутих товарів
control call
Написати до відділу контролю сервісу
control call
Заявка на ландшафтний благоустрій.
Вид робіт:
control call
Товару немає в наявності, проте ви маєте можливість додати його
до списку очікування.
Як тільки товар з`явиться у продажу, на вашу почтову скриньку надійде повідомлення.
Вашу поштову скриньку:
Інформація для магазину:
control call
control call
request call