Безкоштовно по Україні

ru|ua
0 800 3300 88

(Безкоштовно по Україні)

Замовити дзвінок
БЛОГ

Популярні кімнатні рослини: як обрати зелених улюбленців для свого дому?

Дата: 18.10.2024Переглядів: 8Коментарі: 0
Популярні кімнатні рослини: як обрати зелених улюбленців для свого дому?

Кімнатні рослини – це ідеальний спосіб додати у дім елементи природи та оживити простір, одночасно покращивши його мікроклімат та створивши атмосферу, що сприяє зменшенню стресу. Проте при виборі кімнатних рослин важливо не тільки дотримуватися модних тенденцій, але й враховувати реальні умови, в яких опиниться ваш обранець, адже від цього залежить здоров'я та тривалість життя рослини. У цій статті блогу Украфлора ми поділимося досвідом та допоможемо вибрати рослини з урахуванням особливостей житлового приміщення та способу життя його мешканців.

Біологія рослин

У природі рослини пристосовані до різних умов: від спекотних пустель до вологих тропічних лісів. Тому при виборі кімнатних культур слід пам'ятати, що їхнє успішне існування безпосередньо залежить від того, наскільки умови у вашому домі відповідають природним. Наприклад, сукуленти, які звикли до мінімальної кількості вологи, будуть чудово почуватися на яскравому сонці та при мізерному поливі, тоді як тропічним видам, на кшталт орхідей, необхідна висока вологість і яскраве розсіяне світло, а папороті, як мешканцям нижнього ярусу лісу – волога тінь. Знання природних потреб рослин – це ключ до їхнього здоров'я та довголіття.

Чинники вибору

Вибираючи рослину у конкретне приміщення, слід враховувати відразу кілька факторів, а саме:

  1. Освітлення. Один із ключових факторів вибору. Куди виходять вікна вашої оселі? На північ, південь, схід чи захід? На якому поверсі розташована квартира? Чи є поряд з будинком високі дерева або споруди, що блокують світло? Світлолюбним культурам, наприклад, фікусам, гібіскам, орхідеям потрібно багато розсіяного світла, їм підходять східні та західні вікна, а цитрусові та сукуленти мають отримувати багато прямого світла, і їм краще перебувати на південних та південно-західних вікнах. Тіньовитривалі рослини, такі як сансевієрія або аглаонема, добре ростуть на північних підвіконнях і навіть у глибині кімнати.
  2. Вільний простір. Оцініть, скільки місця ви готові виділити для рослин. Якщо його достатньо, варто звернути увагу на підлогові рослини-крупноміри, такі як монстера, юка або драцена. Якщо простір обмежений, підійдуть компактні види – сенполія, пеперомія, маранта. Коли місце зовсім у дефіциті, підвісні рослини, такі як традесканція чи хойя, стануть чудовою альтернативою, вони пожвавлять кімнату, не займаючи корисну площу.
  3. Догляд. Не всі готові багато часу присвячувати рослинам, і це абсолютно нормально. Якщо ви любите догляд за зеленню та готові постійно підтримувати вологість повітря, стежити за поливом, обрізати та підгодовувати рослини, варто вибрати ті види, які вдячно відгукнуться на таку турботу. Наприклад, вологолюбна калатея з її розкішним листям вимагає догляду за ними і потребує регулярних обприскувань, а дрібнолисті фікуси формують гарну крону тільки при періодичній обрізці. Для тих, хто віддає перевагу більш простому догляду, ідеально підійдуть невибагливі види, такі як заміокулькас або (не дивуйтеся!) орхідея – їх не потрібно стригти, часто поливати, і вони здатні витримувати навіть деяку забудькуватість власника.
  4. Безпека. Якщо у домі є маленькі діти чи домашні тварини, цей чинник стає пріоритетним. Багато популярних кімнатних рослин з цієї точки зору є невідповідними. Наприклад, дифенбахія, філодендрон або навіть усім відомі лілії містять сік, здатний викликати подразнення при контакті зі шкірою або слизовими оболонками, а невимовно прекрасний цикламен взагалі отрутний. Для таких випадків краще вибрати цілком безпечні рослини, наприклад, спатифілум, хлорофітум, гібіскус, сенполію, пеперомію, каланхое, арекову пальму – вони прикрасять дім і не завдадуть шкоди допитливим малюкам або грайливим чотирилапим улюбленцям.
  5. Ціна. Вартість кімнатних рослин сильно варіюється. Наприклад, деякі орхідеї, такі як Ванда або екзотичні екземпляри бонсай можуть вийти у солідну суму. Однак і серед доступніших рослин знайдуться чудові прикраси для дому. Наприклад, епіпремнум з його довгими витонченими пагонами і золотаво-строкатим листям, або пеларгонія, що квітне яскравими суцвіттями майже цілий рік, не вимагатимуть великих витрат. Таким чином, завжди можна знайти рослини на будь-який бюджет, не жертвуючи красою.

Резюмуючи, наголосимо, що вибір рослин для дому – це ціле мистецтво. Головне – пам'ятати, що рослини – це живі істоти, що вимагають індивідуального підходу, і лише за цих умов вони стануть джерелом радості та гармонії у вашому домі. Вибирайте рослини вдумливо, а Ukraflora завжди готова допомогти вам, надавши для вибору свою колекцію кімнатних культур та консультації щодо їхнього утримання.

Повязані товари

Коментарі

Написати коментар


control call
Зберегти список переглянутих товарів
control call
Написати до відділу контролю сервісу
control call
Заявка на ландшафтний благоустрій.
Вид робіт:
control call
Товару немає в наявності, проте ви маєте можливість додати його
до списку очікування.
Як тільки товар з`явиться у продажу, на вашу почтову скриньку надійде повідомлення.
Вашу поштову скриньку:
Інформація для магазину:
control call
control call
request call