Безкоштовно по Україні

ru|ua
0 800 3300 88

(Безкоштовно по Україні)

Замовити дзвінок
БЛОГ

Півонія не цвіте – що робити?

Дата: 29.08.2023Переглядів: 5207Коментарі: 0
Півонія не цвіте – що робити?

Цвітіння садових півонії – довгоочікувана і гаряче улюблена садівниками подія, яку за мальовничістю складно порівняти з будь-чим іншим. Вітаючи прихід літа, ці квіти, наче за помахом чарівної палички, перетворюють сад, наповнюючи його кольорами та фантастичним ароматом. Якщо ваші півонії цвітуть добре, значить все зроблено правильно, і ви можете з почуттям виконаного обов'язку насолоджуватися результатом своєї праці. Але досить часто півонії цвітуть мізерно, а в деяких випадках не цвітуть взагалі. Чому так буває і що робити, щоб ваш півонія стабільно демонстрував рясне цвітіння, ви дізнаєтесь із блогу Украфлора.

9 причин нецвітіння півонії – проблеми та їх вирішення

Для успішного цвітіння півонії необхідно дотримання низки умов, кожна з яких є обов'язковою. Причини ж бувають такі:

  1. Невідповідне місце посадки. Півонії вимагають багато сонячного світла, щоб давати великі, яскраві квіти. Якщо їх посадити на затіненій більшу частину дня ділянці, півонії, швидше за все, не зацвітуть або викинуть лише кілька кволих бутончиків.

Рішення: вибирайте таку ділянку, де квіти зможуть отримувати пряме сонячне світло не менше 6-8 годин на день.

  1. Недостатня кількість вологи. Якщо протягом тривалого часу ґрунт занадто сухий, рослини можуть цвісти погано або не цвісти зовсім. Особливо важливим є своєчасний полив у період закладки бутонів і, власне, цвітіння.

Рішення: за умови спекотної та сухої погоди півонії поливають раз на тиждень або раз на декаду. Якщо ж йдуть дощі або стоїть прохолодна погода, додаткового поливу ці квіти не потребують. Важливо лити воду не під основу куща, а по всій площі залягання всмоктувальних корінців. Залежно від віку це може бути коло діаметром 25-40 см (у молодих екземплярів – менше, у дорослих – більше). Оптимальний час для поливу – вечір, оскільки за ніч вода встигне вбратися в глибину ґрунту, а не випаруватись з поверхні під дією сонячних променів.

  1. Недостатня кількість поживних речовин. Для рясного цвітіння півонії необхідне підживлення. Якщо при посадці земля була добре удобрена, то протягом 2 років квіти можна не підгодовувати. На 3-й рік доведеться забезпечити підживлення.

Рішення: навесні, коли із землі проб’ються перші паростки, слід внести азотні добрива, які сприяють зростанню куща та нарощуванню зеленої маси. Коли на кущі з'являться перші крихітні бутони, знадобиться підгодівля калійно-фосфорними добривами, які дають енергію, необхідну для утворення квіток. Ще одна підгодівля тими самими добривами вноситься безпосередньо в період цвітіння. Останнє відновлюване підживлення здійснюється після завершення цвітіння. Необхідно пам'ятати, що будь-які добрива вносять тільки в попередньо зволожений грунт.

  1. Неправильно вибране добриво. Занадто багато азоту в ґрунті може призвести до того, що півонії будуть давати пишне листя за рахунок квітів.

Рішення: суворо дотримуйтесь чергування типів добрива відповідно до п. 3.

  1. Невідповідний ґрунт. Якщо грунт погано дренований, надто глинистий або в ньому, навпаки, надлишок піску, то півонії можуть не зацвісти.

Рішення: до надлишково глинистого ґрунту потрібно додати пісок або інші матеріали, що сприяють хорошому дренажу, в ґрунт, де багато піску, треба додати глини. Для поліпшення аерації землю навколо куща потрібно розпушувати після кожного поливу – біля основи неглибоко (на 1/5 штику лопати), ближче до периметра глибше (на 1/3-1/5 штику).

  1. Неправильна глибина посадки. Якщо півонію посадити надто глибоко чи надто мілко, вона може не тільки не зацвісти, а й взагалі не прорости. У першому випадку паростку не вистачить сил пробити товстий шар землі, у другому – він може загинути при заморозках.

Рішення: посадковий матеріал слід поміщати у лунку так, щоб ростові бруньки  знаходилися на 5 см нижче рівня поверхні ґрунту. Не вище й не глибше.

  1. Шкідники. Вони фатально впливають на здоров'я рослин, внаслідок чого півонії можуть не тільки не зацвісти, а й взагалі загинути.

Рішення: з початку травня і до повного завершення цвітіння обробляйте кущі розчином інсектицидів двічі на місяць, що слугуватиме профілактикою.

  1. Недостатньо часу для розвитку. Якщо посадка виконана навесні, чекати на цвітіння на перший рік не варто, саджанці не встигнуть укоренитися.

Рішення: садіть півонії восени, найкращий час для посадки цих квітів – кінець вересня. За зиму вони вкоріняться, а навесні розпочнеться повноцінний розвиток.

  1. Півонія старіє. Починаючи з певного віку, цвітіння слабшає і в результаті не відбувається зовсім.

Рішення: проводьте омолоджування рослини шляхом поділу куща, починаючи з віку 4-5 років. Як це робити правильно, розказано у відповідній статті блога Ukraflora.

Повязані товари

Повязані статті

Коментарі

Написати коментар


control call
Зберегти список переглянутих товарів
control call
Написати до відділу контролю сервісу
control call
Заявка на ландшафтний благоустрій.
Вид робіт:
control call
Товару немає в наявності, проте ви маєте можливість додати його
до списку очікування.
Як тільки товар з`явиться у продажу, на вашу почтову скриньку надійде повідомлення.
Вашу поштову скриньку:
Інформація для магазину:
control call
control call
request call