Безкоштовно по Україні

ru|ua
0 800 3300 88

(Безкоштовно по Україні)

Замовити дзвінок
БЛОГ

Лілія та лілійник, у чому різниця

Дата: 21.08.2023Переглядів: 1036Коментарі: 0
Лілія та лілійник, у чому різниця

Як лілії, так і лілійники є декоративними квітучими рослинами, які прикрашають сади своїми яскравими мальовничими квітами у білих, жовтих, помаранчевих, червоних, рожевих, пурпурових, фіолетових відтінках. Їхні квітки мають дуже схожу форму, а якщо додати подібність у назві, то досить часто недосвідчені квітникарі плутають ці дві рослини. Проте, як це дивно, вони зовсім не родичі і навіть не представники однієї родини. А, відповідно, підхід до вирощування має бути різним. У цій статті Украфлора ми розберемося у відмінностях між ліліями та лілійниками, щоб надалі уникати плутанини.

Лілія

Лілії (Lilium) належать до сімейства лілейних і характеризуються прямостоячими стеблами, на вершинах яких розташовуються великі квітки. Вони можуть бути одиночними або зібраними у суцвіття – до 35 бутонів на одному стеблі.

  • Квітка. Вона має лійкоподібну форму і складається найчастіше з 6 вигнутих назовні пелюсток. Особливий шарм квітці надають органи розмноження – великі, на високих тичинкових нитках контрастно забарвлені пильовики. Залежно від сорту, кожен бутон цвіте від 3 до 9 днів, а вся рослина цвіте протягом 2-3 тижнів.
  • Стебло. У представників сімейства лілейних він прямий, міцний і гіллястий, варіюється за висотою від 50 см до 2 м, залежно від виду та сорту.
  • Листя. Вони мають подовжену ланцетну форму та розташовуються по всій довжині стебла. Зазвичай листя у цих квітів зелене, іноді з легкими смугами чи плямами.
  • Коренева система. Ключовим елементом, який забезпечує життєздатність та продовження життєвого циклу, є цибулина. Коли рослина перебуває у періоді спокою, цибулина зберігає поживні речовини, часто поза ґрунтом, перебуваючи на зимовому зберіганні. Цибулина є органом розмноження, у ній формуються бічні пагони (дітки), з яких розвиваються нові рослини.

Лілійник

Лілійник (Hemerocallis) належить до сімейства асфоделових, його близьким родичем є, наприклад, алое. У перекладі з грецької назва «хемерокалліс» означає «краса на один день», оскільки кожен бутон майже завжди цвіте рівно одну добу.

  • Квітка. Квіти лілійника мають 6 досить широких пелюсток, часто з хвилястими краями чи складками. Нерідко на пелюстках розташовані яскраві смуги, плями або краплі, що надають їм особливий шарм. Квітки зазвичай зібрані в суцвіття по 5-15 бутонів на одному квітконосі. Кожна квітка розкривається лише на один день, але на рослині найчастіше цвітуть одночасно кілька бутонів.
  • Стебло. Квітконоси лілійника прямі, високі, пружні та необлистяні. Вони виростають із кореневища, досягаючи висоти від 30 см до 120 см, і можуть бути як одиночними, так і численними, залежно від виду та сорту.
  • Листя. Лілійник має довге, вузьке ланцетове листя, яке розташовується в прикореневій розетці, тобто росте із землі пишним пучком. Листові пластини зазвичай плоскі або дещо згорнуті.
  • Коренева система: Кореневище лілійника є дуже розгалуженим підземним стебловим утворенням – шнуроподібним, м'ясистим, з потовщеннями. Воно залягає на невеликій глибині та розповсюджується горизонтально, створюючи нові пагони зі своїх вузлів. Кореневище служить органом розмноження та сховищем запасу поживних речовин, необхідних для зростання та розвитку рослини.

Відмінності, невидимі оком

Окрім суто візуальної різниці між лілеєю та лілійником, існують й інші значні відмінності.

  • Розмноження. Лілії можуть розмножуватися як насінням, так і цибулинами, тоді як лілійники частіше розмножують розподілом куща та використанням різом (частин кореневища). Ця різниця у способах розмноження відображає різну природу та структуру рослин.
  • Умови утримання. На відміну від вимогливих лілій, до особливостей лілійника належить його висока стійкість до природних факторів. Він може процвітати у різних типах ґрунту, здатний адаптуватися до умов півтіні, досить непогано переносить посуху.
  • Зміна розташування клумби. Лілійник при гарному підживленні чудово почувається, перебуваючи роками на одному місці, в той час як лілії, як і інші цибулинні рослини сильно виснажують грунт і потребують періодичної пересадки на нове місце.
  • Кімнатне утримання. Існує багато сортів кімнатних лілій, водночас лілійники зазвичай вирощують лише у відкритому ґрунті.

На завершення відзначимо: як лілії, так і лілійники – одні з найгарніших садових квітів, що користуються величезною популярністю у квітникарів всього світу. Як доглядати за ними ви дізнаєтесь із статей блогу Ukraflora.

Повязані товари

Повязані статті

Коментарі

Написати коментар


control call
Зберегти список переглянутих товарів
control call
Написати до відділу контролю сервісу
control call
Заявка на ландшафтний благоустрій.
Вид робіт:
control call
Товару немає в наявності, проте ви маєте можливість додати його
до списку очікування.
Як тільки товар з`явиться у продажу, на вашу почтову скриньку надійде повідомлення.
Вашу поштову скриньку:
Інформація для магазину:
control call
control call
request call