Безкоштовно по Україні

ru|ua
0 800 3300 88

(Безкоштовно по Україні)

Замовити дзвінок
БЛОГ

Їстівна екзотика у домі. Кімнатний ананас

Дата: 18.08.2023Переглядів: 2091Коментарі: 0
Їстівна екзотика у домі. Кімнатний ананас

Кімнатний ананас – це унікальна рослина, що стала популярною завдяки своїй незвичайній формі, загальної мальовничості та здатності давати їстівні плоди всередині приміщення. Селекціонери розробили гібриди, адаптовані до кімнатного середовища, що вимагають меншого простору, ніж їх дикі родичі, але мають в цілому ті ж естетичні та смакові якості. У цій статті блогу Украфлора ми познайомимо своїх читачів з особливостями цієї красивої та водночас смачної рослини.

Загальна інформація

Кімнатний ананас є нащадком дикого ананаса, що походить із країн Південної Америки – Парагваю та південних регіонів Бразилії. Він має компактну форму, зібране в розетку довге вузьке листя різноманітного забарвлення (залежить від сорту).

Кімнатний ананас розвивається у кілька етапів. Спочатку він проростає з верхівки, зрізаної з плоду батьківської рослини, а потім, укорінившись, починає формувати листя, що складається у компактну розетку. Приблизно через 1-1,5 роки після укорінення та повного формування розетки з її центру з'являється квітконос, а потім на стрілці розкривається безліч дрібних квіток червоного або насиченого рожевого кольору, зібраних у ефектне суцвіття. Цвітіння триває близько двох тижнів, а потім починається формування плоду. Проходить 6-8 місяців і ананас визріває. Очевидною ознакою зрілості є характерний солодкуватий аромат, який ніколи не виділяє нестиглий плід.

Відмінність кімнатної рослини від звичайної

  • Розміри. Ананас, вирощений у відкритому ґрунті, досягає висоти 1-1,5 м, його плоди – 30-40 см завдовжки. У домашніх умовах зростання він зазвичай не перевищує висоти 60 см, а плоди – 10-15 см.
  • Вага плоду. Вага традиційного ананасу коливається у проміжку 1-2 кг, кімнатного – 200-400 г.
  • Частота плодоношення. Звичайний ананас може давати 1-3 плоди за сезон, тоді як кімнатний, частіше за все, дає 1 плід за цикл свого розвитку.
  • Смак. Плоди кімнатного ананасу мають аромат та смак, схожий на звичайні ананаси, але дещо менш насичений. Плоди кімнатних форм, так само як і традиційні культури, містять вітаміни, мінерали та поживні речовини, характерні для ананасів.

Як вирощувати ананас вдома

Зазвичай кімнатний ананас купують у вигляді молодої, часто вже квітучої рослини. Надалі для успішного вирощування та плодоношення йому необхідно створити такі умови:

  1. Місце. Цій рослині потрібно добре освітлене місце з яскравим, але непрямим світлом. В ідеалі це підвіконня біля вікна, що виходить на південну сторону.
  2. Мікроклімат. Культура віддає перевагу температурі в межах 20-30 °C і високу вологість. Цей екзот чутливий до холоду та протягів, тому рекомендується розміщувати його у захищеному від протягів місці.
  3. Полив. Ананас вимагає регулярного, але помірного поливу, оскільки його коренева система не переносить надлишок вологи. Відповідно, в горщик необхідно помістити хороший шар дренажу, не менше 2-3 см. Вода для поливу має бути трохи теплішою за стандартну кімнатну температуру, бажано близько 30 °C.
  4. Підживлення. Для ефективного росту та розвитку, рослині потрібна підгодівля у весняно-літній період. Двічі на місяць ананас слід підгодовувати добривами для бромелієвих або іншими відповідними складами з високим вмістом азоту. Потрібно пам'ятати, що ананас не переносить лужне середовище, тому у складі добрив не має бути таких речовин, як, наприклад, золи або вапняку.
  5. Догляд. Регулярне видалення старого листя та підтримання чистоти навколо рослини сприяє його здоровому зростанню та підтримці естетичного та привабливого вигляду.

Як бачите, вирощувати ананас вдома нітрохи не складніше, ніж будь-які інші кімнатні види, а в чомусь навіть простіше. Але ефект від квітучої та плодоносної екзотичної рослини просто приголомшливий! У магазині Ukraflora ви можете купити підрощений та готовий до плодоношення екземпляр для подальшого самостійного вирощування та розмноження.

Повязані товари

Повязані статті

Коментарі

Написати коментар


control call
Зберегти список переглянутих товарів
control call
Написати до відділу контролю сервісу
control call
Заявка на ландшафтний благоустрій.
Вид робіт:
control call
Товару немає в наявності, проте ви маєте можливість додати його
до списку очікування.
Як тільки товар з`явиться у продажу, на вашу почтову скриньку надійде повідомлення.
Вашу поштову скриньку:
Інформація для магазину:
control call
control call
request call