Безкоштовно по Україні

ru|ua
0 800 3300 88

(Безкоштовно по Україні)

Замовити дзвінок
БЛОГ

Догляд за кімнатними рослинами восени: поради для початківців

Дата: 27.08.2024Переглядів: 37Коментарі: 0
Догляд за кімнатними рослинами восени: поради для початківців

Кімнатні рослини у домі – це не лише краса, а й, звичайно, турбота. Недосвідчені квітникарі-новачки під словом «турбота» зазвичай мають на увазі поливи, проте це далеко не все. Щоб грамотно дбати про рослину, перш за все, слід знати її особливості, її потреби, її природні життєві цикли. У цій статті блогу Украфлора ми розповімо про те, як доглядати рослини восени і чим осінній догляд відрізняється від літнього чи весняного.

Осінь – період підготовки до зими

Осінь вважається одним із найскладніших періодів для кімнатних рослин, оскільки саме у цю пору року умови для них найнестабільніші. На тлі укорочення світлового дня, коли рослина природним чином готується до зимового відпочинку, може наступити різке похолодання, або при цілком комфортній температурі раптом включитися центральне опалення і стимулювати рослину до нового, зовсім непотрібного, а то й до згубного росту.

Щоб уникнути сумних наслідків, дбайливий квітникар має відстежувати стан рослин, корелюючи його з актуальними зовнішніми факторами, причому починати моніторинг потрібно, починаючи з середини/кінця серпня. Приблизно у цей час рекомендується скласти план, розділивши рослини на групи:

  • види, що зимують у звичайних приміщеннях;
  • види, що потребують прохолодної зимівлі;
  • першоцвіти (рослини, що зацвітають напровесні, переважно, цибулинні).

Рослини з першої групи у холодну пору року продовжують зростання, але воно дуже сильно сповільнюється. Це, як правило, всі тропічні та деякі субтропічні види – пальми, драцени, фікуси, представники сімейства ароїдних, теплолюбні квітучі види, наприклад, сенполія. Для цих рослин корисне деяке зниження температури (в середньому до 15-18°С), хоча і не обов'язково.

Рослини з групи зимуючих видів восени уповільнюються, а до зими зупиняються у рості і потребують суттєвого зниження температури (в середньому до 10-12°С) при достатній освітленості. Наприклад, дуже популярна у кімнатному вирощуванні азалія не зацвіте, якщо не пройде період прохолодної зимівлі.

Цибулинні культури, такі як лілії або гіацинти, зимують у затемнених холодних (2-5°С) приміщеннях без поливів, а інколи навіть поза ґрунтом.

Розділивши рослини на групи, слід продовжувати їх доглядати, враховуючи обставини, що змінюються, тим самим допомагаючи ефективно підготуватися до зими.

Особливості перехідного періоду

Хоча кімнатні рослини адаптовані до стандартних умов житлових приміщень, період осінньої нестабільності для них – серйозне випробування.

  • Освітлення. Культури, для яких скорочення світлового дня є неприродним фактором, слід перемістити у найосвітленіші місця або забезпечити штучну досвітку фітолампою.
  • Температура та вологість. Несприятливе поєднання цих двох факторів можуть не тільки нашкодити рослині, а й стати для неї фатальним. Головне правило: чим холодніше у приміщенні, тим нижче має бути вологість і тим рідше поливи. Перезволоження у холодних умовах веде до того, що волога, не встигаючи просихати, накопичується у прикореневій зоні та веде до її загнивання, а також до появи грибка. Якщо це станеться, то врятувати рослину дуже складно, а частіше неможливо. Тому восени, у нестабільних умовах слід перевіряти стан ґрунту перед кожним поливом та діяти за принципом «краще недолити, ніж перелити».
  • Підживлення. Взимку переважна більшість рослин підгодівлі не потребує, проте припиняти вносити добрива слід не одномоментно, а поступово знижуючи частоту підживлення. Приблизно із середини вересня слід подовжувати проміжки між підгодівлями так, щоб до кінця осені припинити їх зовсім.
  • Гігієна. Восени забруднення – один із найбільших факторів ризику. Саме у цей час рослина може зазнати атаки шкідників (павутинний кліщ, щитівка, попелиця). Цьому сприяє пересушене повітря при ввімкненому опаленні та пил, що скупчився на листі, а на поверхні ґрунту – рослинні залишки, що в сумі стає ідеальним середовищем для розмноження комах-шкідників. Велике листя рослин у цей період слід регулярно протирати від пилу вологою губкою або м'якою тканиною, а дрібнолистим видам влаштовувати гігієнічний душ, але лише за умови, що в приміщенні тепло. Також потрібно стежити за чистотою ґрунту, видаляючи з нього опале листя, і своєчасно здійснювати санітарну обрізку відмерлих та сухих частин рослини.

Дотримуючись цих правил, можна розраховувати, що рослини без втрат пройдуть небезпечний період, а навесні знову порадують свого власника бурхливим ростом та рясним цвітінням. Все необхідне для догляду можна придбати у магазині Ukraflora.

Коментарі

Написати коментар


control call
Зберегти список переглянутих товарів
control call
Написати до відділу контролю сервісу
control call
Заявка на ландшафтний благоустрій.
Вид робіт:
control call
Товару немає в наявності, проте ви маєте можливість додати його
до списку очікування.
Як тільки товар з`явиться у продажу, на вашу почтову скриньку надійде повідомлення.
Вашу поштову скриньку:
Інформація для магазину:
control call
control call
request call