Безкоштовно по Україні

ru|ua
0 800 3300 88

(Безкоштовно по Україні)

БЛОГ

Як швидко росте бамбук?

Дата: 08.08.2022Переглядів: 989Коментарі: 0
Як швидко росте бамбук?

Це дивовижна рослина, подібної до якої немає, мабуть, на всій землі. Унікальна вона в першу чергу своєю здатністю до стрімкого та бурхливого зростання, що долає будь-які перешкоди. Фантастичні бамбукові гаї, схожі на луки для велетнів, можна зустріти у всіх країнах Південно-Східної Азії, у мадагаскарських джунглях, у тропіках та субтропіках Америки, тобто, скрізь, де багато сонця, вологи та злив. У цих кліматичних умовах зростання бамбука відбувається з такою швидкістю, що його можна спостерігати, як то кажуть, в режимі онлайн. Як це відбувається, ви дізнаєтесь із цієї статті блогу Украфлори.

Життєвий цикл бамбукового гаю

Незважаючи на свій без перебільшення гігантський розмір, бамбук є травою – вічнозеленим багаторічником із сімейства злакових. Бамбукові зазвичай зростають колоніями (група «біг бамбук»), які являють собою гаї із загальною кореневою системою та колективним життєвим циклом, що відбувається наступним чином:

  1. На першому етапі розвитку колонії починає формуватися коріння. Воно швидко розростається, захоплюючи величезні території та налагоджуючи видобуток вологи та поживних речовин звідусіль, куди може дістатись. У цей період зростання паростків, що пробилися, досить повільне.
  2. Коли коренева система сформована, починається нестримний ріст стебелів. Цей процес такий бурхливий, що його можна не лише бачити, а й чути. Бамбуковий гай, що росте, видає безліч всіляких звуків – шарудіння, скрип, тріщання, клацання, вереск. Цей процес триває цілодобово, а сила його така, що паростки за один день можуть підняти бетонну плиту, що лежить на них, яка має вагу в кілька тонн, або пробитися крізь асфальт. При цьому молоді пагони бамбука м'ясисті, соковиті, не волокнисті. Етап формування гаю-колонії триває близько 10 років.
  3. У 3 роки стебла (соломини) дерев'янюють і стають дорослими. Термін життя кожної з них 10-15 років, до того ж ротація в групі відбувається безперервно, а з кожним новим сезоном загальна висота рослин збільшується.
  4. Коли вік колонії сягає 20-30 років (іноді 65-100 років), настає синхронне цвітіння та формування плодів – єдине за все життя рослини. Скільки триватиме цей процес – одне літо, 2-3 сезони, або кілька років поспіль, залежить від видової приналежності. Цікаво, що вилучений із рідного середовища і відсаджений екземпляр, де б він не знаходився, зацвіте того ж дня, що й вся материнська колонія. Механізм цього явища досі невідомий.
  5. Після цвітіння та плодоносіння бамбук відмирає, проте його коренева система зберігає свій життєвий потенціал. Після 7-15 років спокою все починається спочатку – з кореневищних бруньок відновлення утворюються підземні пагони та гай відновлюється. Термін життя такої бамбукової колонії становить 100-120 років.

Розміри та швидкість зростання гігантської трави

Параметри дорослої рослини залежать від виду та різновиду бамбука, так, наприклад, найменші представники цієї підродини (ґрунтопокривні) досягають 20-50 см, а найвищі – 40 метрів. Найпоширеніший вид Bambusa vulgaris зазвичай досягає висоти 20 метрів. Також розміри залежать від ступеня розвиненості кореневої системи та сприятливості навколишнього середовища.

На відміну від дерев, стебло виходить із землі в майже повному діаметрі дорослої рослини, а його стрімке проростання нагадує пуск ракети з підземної шахти. Така неймовірна швидкість пояснюється тим, що зростання відбувається у всі боки, стовбур буквально розтягується, як міхи баяну. Юні паростки в процесі бурхливого розвитку рясно виділяють вологу, яка покликана розм'якшувати ґрунт і полегшувати вихід стебла на поверхню.

Швидкість приросту за добу може становити 40 см (Dendrocalamus brandisii), 70 см (Bambusa tulda), Книга рекордів Гіннесса фіксує 91 см або 4 см на годину, а деякі джерела повідомляють про встановлений рекорд 120 см (Phyllostachys bambusoides).

За один сезон (3-4 місяці) стовбур набирає значної частини своєї остаточної висоти, але розгалуження не відбувається. У наступному сезоні рослина починає нарощувати листя та гілки, стебло з м'ясистого поступово стає пустотним, серцевина відмирає, стінки починають тверднути. У третьому сезоні відбувається остаточне здеревіння стовбура і бамбук стає повністю дорослим.

Як ростуть і розвиваються культурні різновиди бамбука в домашніх умовах, ви зможете дізнатися в наступних статтях Ukraflora.

Коментарі

Написати коментар


control call
Зберегти список переглянутих товарів
control call
Написати до відділу контролю сервісу
control call
Заявка на ландшафтне благоустрій.
Вид робіт:
control call
Товару немає в наявності, проте ви маєте можливість додати його
до списку очікування.
Як тільки товар з`явиться у продажу, на вашу почтову скриньку надійде повідомлення.
Вашу поштову скриньку:
Інформація для магазину:
control call
control call
request call